Scrisoare pentru Adriana

„Change is hard at first, messy in the middle and gorgeous in the end.”

                                                                                                             ~ Robin Sharma

Scrisoare pentru Adriana,

care mai vrea o ședință pentru vindecarea copilului interior („Se poate face într-o singură şedinţă? întreabă ea). Și apoi gata, ea va fi bine, va fi pe drumul ei, hop în viaţa minunată pe care ştie că cei merituoşi o primesc (?!).

Nu va mai stagna. Acum stagnează nu vede nicio îmbunătăţire, deşi, dacă o rogi să scrie, totuşi sunt progrese:

1. Ce am aflat nou despre mine?

„Că fiecare trăiește după propriile valori și atunci poți să simţi împlinire; pot fi cu adevărat “Joy” când îmi dau voie.”

2. Ce s-a trezit în mine?
„Poate dorința explorării laturii artistice.

3. Ce e diferit?
„Poate sunt mai lucidă.”

4. Ce e diferit în relațiile cu ceilalți?

„Observ că știu ce se întâmplă știu ce trebuie să fac dar nu acționez.
Stagnez la capitolul atașament și abandon din cauza orientării mele spre exterior. Parcă vreau să demonstrez că nu funcționează.”


5. Ce a fost revelator?
„Că și eu abandonez. Că am permutat figura autoritară de pe mama pe terapeut. Că eu sunt cea care nu sunt gata de o relație și angajament pe termen lung. Că dacă am răbdare și am o intenție clară pot să obțin ce vreau.”

Aş spune că a-ţi descoperi valorile (mai ales pe cele inconştiente), a fi mai lucid, a-ţi conştientiza comportamentele şi rezistenţele, sunt progrese, sunt primii paşi concreţi spre transformare.

Si pentru a scăpa de celulită aloci mai mult timp şi bani, darămite pentru a te vindeca interior, a da jos „cepele” unor ani sau vieţi de suferinţă şi confuzie. Unora le-au trebuit 5 ani, altora 15, mie 7. Unii fac schimbări radicale rapid. Alţii treptat, dureros sau armonios, le fac. Alţii nu reuşesc niciodată pentru că nu încearcă – au alte mecanisme de supravieţuire şi evoluţie, care îi slujesc până la un punct. Suntem toţi Cenuşărese, avem sacii noştrii de sortat; unii au mai mulţi, alţii mai puţini, unii mai grei alţii mai uşori.

Ideea nu e să te risipeşti în ani şi ani de căutări esoterice false, fără sens şi fără finalitate. Ci să-ţi conştientizezi paşii, cât de mici, salturile, revenirile, stagnările, derivele, exact ca un sportiv. Si să înveţi din ele. Conştient. Si da, la fel ca în sport, la început e mai greu. Totuşi, de la un punct încolo devine uşor; de fapt, la un moment dat, devii alt om decât cel care a pornit la drum.

Chiar şi un sportiv de performanţă are nevoie de un antrenor; de un om care s-a instruit şi cunoaşte instrumente, metode şi structuri pe care le poate preda mai departe, le poate adapta la fiecare sportiv în parte, are intuiţie şi viziune. Antrenorii pot fi ei înşişi performeri, maeştri desăvârşiţi în arta lor. Totuşi, în multe cazuri întâlnim antrenori care sunt foarte buni la a instrui, ghida, şlefui pe alţii chiar dacă ei n-au atins vârfurile de performanţă pe care le ating elevii lor (vezi antrenori celebri de gimnastică: îmi place exemplul Marianei Bitang, care n-a fost pe cel mai înalt podium din lume în calitate de gimnastă dar care a format o mulţime de campioane.) Aceşti oameni sunt maeştri în arta antrenoriatului şi îi conduc pe alţii spre excelenţă, de fapt spre potenţialul lor complet.

Si da, antrenoriatul s-a extins acum şi la alte domenii ale vieţii decât cel sportiv pentru că oamenii au descoperit că pot trăi mai deplin, că pot atinge culmi la care nici nu visau, că se pot elibera de suferinţă, de limitări, şi că pot fi astfel mai buni pentru ceilalţi, pot oferi mai mult societăţii.

Când funcţionezi optimal eşti mai bun pentru cei din jur. Dar multora le e frică să funcţioneze optimal sau chiar să prospere pentru că acest lucru ar fi perceput ca trădare de către cei care nu au curajul, interesul sau forţa de a se autodepăşi.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s