Despre coaching

Coaching = educație = conștientizare = responsabilizare = recreare = libertate = performanta = creativitate = reinventare

Conceptul de coaching își are originea în sport. Coachingul descătușează potențialul oamenilor cu scopul de a le maximiza performanțele. Ii ajută mai degrabă să învețe singuri decât să se lase învățați de alții.

Coachingul este un proces de învățare experiențială destinat depășirii obstacolelor interioare ce stau în calea reușitei precum frica, îndoiala sau convingerile limitative.

Coachingul se concentrează mai mult asupra posibilităților viitoare, nu neapărat asupra greșelilor din trecut.

In prezent, în Europa, exista peste 1.000 de companii dedicate coaching-ului și peste 10.000 de persoane care îndeplinesc rolul de coach în afaceri, educație, sănătate, organizații caritabile, departamente guvernamentale și orice altă activitate imaginabilă. Se oferă doctorate și diplome în coaching într-o serie de universități și școli de afaceri.

Oameni din întreaga lume își dau seama de limitările lor și știu că e nevoie să-și schimbe modul de gândire și întreagă ființă dacă doresc ca ei, comunitatea și organizația din care fac parte să se adapteze și să prospere într-o lume în continuă schimbare.

Putem să renunțăm la cuvântul coaching sau să adaugăm termeni noi celor existenți: consiliere, facilitare, împuternicire, mentorat, sprijin, ghidare, psihoterapie. Aplicarea acestora diferă într-o oarecare măsură dar există și suprapuneri: deși e posibil să fie exprimate diferit, au în comun principiile fundamentale ale conștientizării și responsabilizării.

Conștientizarea și responsabilizarea sunt înțelese aici cu sensul creator nu cel moralizator. In sens creator, a fi responsabil înseamnă a avea sau a-ți dezvolta capacitatea de a genera răspunsuri la situații de viață și a ști că-ți poți alege tipurile de răspuns, acțiunile sau chiar gândurile asupra cărora stăruiești (being response-able). Conștientizarea se referă în primul rând la identificarea și asumarea propriilor resurse, la înțelegerea felului în care funcționezi, la cunoașterea contextului și a opțiunilor pe care le ai.

Coaching-ul și politicile publice

Coaching-ul este folosit cu rezultate pozitive în acțiuni cu impact social prin prisma beneficiilor pe care le are educarea oamenilor ajutându-i să-și cunoască resursele, să identifice oportunități, să aibă mai multă încredere în ei înșiși, să-și asume o mai mare responsabilitate pentru propria sănătate, educație și prosperitate.

In vremuri de criză, de frământări și schimbări majore, numeroși oameni de la toate nivelurile suferă din cauza incertitudinii și a nesiguranței.

Practicanții coachingului îi pot ajuta pe oameni să se elibereze de numeroasele temeri care le limitează capacitatea de a rămâne flexibili și suficient de receptivi pentru a face față unor vremuri schimbătoare, cu evenimente neașteptate. Nevoia de a dobândi lucrurile pe care le oferă coachingul este prezentă în fiecare instituție, corporație, scoală și structură socială.

„Practicanții coachingului îndeplinesc același rol ca moașele care facilitează nașterea unei noi ordini sociale, una în care compasiunea pentru toți oamenii, grija față de toate formele de viață și față de planetă formează tema fundamentală.” ~ Sir John Whitmore (World’s no. 1 coach)


Tu poți fi propriul tău coach.

Procesul de coaching îţi oferă cadrul şi instrumentele prin care să-ţi asculţi şi să-ţi urmezi chemarea interioară, să-ţi descoperi talentele, abilităţile şi valorile. Prin explorarea convingerilor, conştiente şi inconştiente, poţi să-ţi dai seama ce te ghidează sau te blochează în viaţă iar asta te va ajuta să iei decizii mai uşor.

Prin coaching conștientizezi și îți asumi responsabilitatea pentru ce ține de tine, îți construiești și consolidezi încrederea în tine, îți găsești, regăsești și menții motivația. Elimini blocaje și găsești soluții, identifici oportunități. Ajungi la echilibru mental și emoțional, îți menții sănătatea. Ești propriul tău stăpân.


Schimbarea e o artă pe care şi tu o poţi stăpâni.

Oamenii mă întreabă uneori: de ce să mă schimb? Nu ar trebui să mă accept așa cum sunt? (ăsta e trendul, nu?) Sau invers: păi dacă mă accept așa cum sunt atunci nu mai vreau să mă schimb, nu? Da și nu.

Inclusiv faptul de a te accepta așa cum ești implică o schimbare: cea de a trece de la neacceptare la acceptare, și asta nu e puțin lucru.
Apoi, paradoxal, acceptându-mă așa cum sunt îmi permit să mă schimb.
Pentru că schimbarea e în toate, e și în noi, trebuie doar să o acceptăm. Cu încredere și naturalețe.
light
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s