Cărți

cum-sa-spui-nu-acasa-la-serviciu-prietenilor-in-viata-de-zi-cu-zi_1_fullsizeCum să spui NU acasă, la serviciu, prietenilor, în viaţa de zi cu zi

De ce este atât de greu să spui nu? Teama că vei fi perceput ca un individ agresiv, că vei fi respins, dorinţa de a nu-i dezamăgi pe cei pe care îi iubeşti, toate par să stea la originea acestei forme speciale de autocenzură. Mulţi dintre noi am trăit deja şi mai trăim şi acum experienţe de acest fel, şi anume sentimentul că ne este foarte greu să refuzăm propuneri altminteri contrare dorinţelor noastre, aspiraţiilor noastre profunde, intereselor noastre; şi acest lucru se întâmplă şi atunci când este vorba despre cumpărarea unui obiect inutil sau despre tunsoarea nefericită cu care ne trezim într-o bună zi, dar poate merge şi până la controlul vieţii noastre intime de către copiii, părinţii, prietenii sau şefii noştri.

În cazurile extreme, neputinţa de a spune nu se dovedeşte a fi deosebit de periculoasă: un alcoolic care nu poate refuza un pahar îşi riscă nu numai sănătatea, ci şi viaţa. Deşi de cele mai multe ori incapacitatea noastră de a spune nu se manifestă în situaţii aparent mai puţin dramatice, efectele ei nu sunt adeseori mai puţin triste, însă în mod indirect…

Putinţa de a spune nu îi permite individului să se consolideze şi să-şi afirme independenţa şi autenticitatea. Va putea fi astfel el însuşi şi deopotrivă activ, fără a-l distruge sau răni în felul acesta pe celălalt. Relaţiile umane se vor simplifica mult în toate domeniile vieţii curente, chiar dacă trăim într-o societate marcată de disconfort, stres, lipsă de comunicare şi de înţelegere.


329597Arta de a cultiva relații durabile

Gérard Apfeldorfer

În calitate de psihiatru, văd zi de zi persoane încurcate în stângăcii relaţionale care duc la eşec. De ce unora le este atât de greu să se angajeze într-o relaţie amoroasă? De ce alţii nu reuşesc să-şi facă prieteni? De ce atâtea dificultăţi — şi chiar conflicte — la muncă? Şi, mai ales, cum să scăpăm de ele? Cum să trăim durabil şi în armonie cu ceilalţi, în cuplu, în familie sau la slujbă?
Avem tot felul de idei greşite despre relaţiile umane. De exemplu: cu cât dai mai mult, cu atât primeşti mai mult — când de fapt lucrurile stau exact invers. Sau: dialogul e de ajuns pentru a rezolva toate conflictele. Sau: trebuie să spui întotdeauna totul… Destule alte credinţe eronate ne fac incapabili să seducem şi ne duc la o singurătate neplăcută.
Povestind întâmplări adevărate, aş vrea să scot la lumină fundamentele elementare ale relaţiei umane pentru a defini, pentru fiecare, utilizarea adecvată a acesteia zi de zi.”

Medic psihiatru şi psihoterapeut, Gérard Apfeldorfer este membru al Asociaţiei Franceze de terapie comportamentală şi cognitivă şi cronicar la Psychologie magazine. Este autorul cărţilor Maigrir c’est dans la tête şi Maigrir c’est fou!


Antrenamentul-comunicariiAntrenamentul comunicării sau arta de a ne înțelege

Vera F. Birkenbihl

Aceasta carte reprezinta o pledoarie pentru cunoasterea de sine si se adreseaza celor care doresc sa stabileasca relatii interumane bazate pe intelegere si respect reciproc. Cunoasterea de sine inseamna putere.

 

 

 

 


ganduri-catre-sine-insusita-eis-eauton_1_fullsize

Marcus Aurelius

Gânduri către sine însuşi/Ta eis heauton

 

 

 

 


 

drumul-catre-tine-insuti.-editia-a-iii-a_-revizuita---o-noua-psihologie-a

Drumul carte tine însuți

Editia a III-a, revizuita – O noua psihologie a iubirii, a valorilor tradiționale si a creșterii spirituale

Cartea lui M. Scott Peck, medic psihiatru cu o indelungata experienta in psihoterapie, vorbeste despre lucruri fundamentale legate de evolutia actuala a umanitatii: gandire, constiinta (sau stare de constienta), cunoastere si evolutie spirituala, alegeri facute in viata personala sau intr-un cadru organizat (institutie, societate), dar si despre „stiinta“ lui Dumnezeu. Om de stiinta el insusi, autorul cauta, in aceasta carte, sa inteleaga misterele Creației, fiinta umana ca parte a acesteia, calea spre credinta si spre pastrarea ei. Caracterul rational al cartii — convingerea implicita a autorului ca omului ii sunt necesare intr-un anumit stadiu „dovezile“ — nu stirbeste cu nimic transcendenta subiectului acestei lucrari: cautarea lui Dumnezeu in toate manifestarile constiintei umane, pornind de la gandire si ajungand la evolutia spirituala, atat de necesara omului aflat astazi in epoca ratiunii.

Speranta lui M. Scott Peck, asa cum reiese din aceasta carte, este ca urmatoarea epoca sa fie una a integrarii, care sa cuprinda adevarul decantat din eforturile de cunoastere de pana acum, dar si cai noi de perceptie superioara, izvorate din apartenenta omului la o lume divina.


26-246158-Coperta_fataAmintiri, vise, reflecții

Autobiografia lui Carl Gustav Jung nu se limiteaza la faptele exterioare de viata: intamplarile copilariei intr-o familie de pastori, adolescenta, intalnirea cu opera unor mari filosofi, maturitatatea, marcata de activitatea ca medic psihiatru si de intalnirea cu Freud, construirea turnului de la Bollingen, calatoriile revelatoare in zone exotice ale lumii; caci toate acestea n-ar insemna mai nimic, daca n-ar oferi cheia de acces la o lume launtrica, a viselor, a revelatiilor, a premonitiilor, a viziunilor. Aceasta lume, ce domina din launtru, este infinit mai mare, mai complexa si mai graitoare decat efemerele gesturi ale timpului nostru exterior.

In plus, pornind de la aceasta lume secreta, pe care Jung s-a decis cu greu s-o faca transparenta celorlalti, putem intelege sensul profund al operei sale, in ciuda faptului ca autorul a considerat Amintirile incompatibile cu lucrarile sale stiintifice, refuzand includerea lor in corpusul Operelor complete.
„Capitolele [autobiografiei] sunt ca niste raze rapide care lumineaza numai fugitiv viata exterioara a lui Jung si opera sa. In schimb, ele transmit atmosfera universului sau spiritual si trairile unui om pentru care sufletul a insemnat realitatea cea mai autentica. Adesea mi s-a intamplat sa-i pun in van lui Jung intrebari in legatura cu lucrurile exterioare; numai ca esenta spirituala a trairilor era pentru el de neuitat si demna de a fi relatata.” (Aniela Jaffé)
“Viata mea este povestea unei realizari de sine a inconstientului.” (C.G. Jung)


efemeride-si-alte-povesti-de-psihoterapie_1_produsEfemeride și alte povești de psihoterapie

Renumitul psihiatru Irvin D. Yalom descrie lupta pacientilor sai – si lupta proprie – de a se impaca cu cele doua mari provocari ale existentei: cum sa duci o viata bogata in semnificatii si cum sa te impaci cu finalul inevitabil al acesteia.
EFEMERIDE este o lectura amuzanta, abraziva si, pe alocuri, socanta ; este o asertiune incredibil de onesta despre dificultatile existentei umane, insa, de asemenea , o celebrare a unora dintre cele mai valoroase elemente ale unei vieti complete: dragostea, prietenia, familia.
Avandu-l pe Yalom ca ghid, vom descoperi in aceasta carte nu doar cum sa ne facem ziua suportabila, ci semnificativa si, de ce nu, fericita.
Psihiatrul si romancierul Yalom prezinta in acest volum zece povesti care dezvaluie binefacerile psihoterapiei, in special lectiile optimiste pe care le putem invata in contextul imbatranirii si a mortii… Poveștile lui Yalom ne vorbesc despre esecuri si reusite, cu emotie si simplitate.
Yalom isi prezinta studiile de caz ca pe niste puzzle-uri ce trebuie rezolvate, povestiri in care ”detectivul Yalom” isi dezvaluie metodologia, accentuandu-si apasatoarele, dar fascinantele incertitudini ale profesiei sale, asemeni unul vrajitor care inlatura cortina oferindu-le cititorilor o perspectiva intima asupra procesului terapeutic.

Image result for cum sa lecuiesti un fanaticCum să lecuiești un fanatic, de Amos Oz.
De unde aflăm că toți suntem niște fanatici; prin intoleranța noastră față de ceilalți, prin dorința de a-i îngrădi si șlefui după chipul si asemănarea noastră. De frică. Si că există iubire, compasiune, blândețe si IMAGINAȚIE – care ne pot ajuta sa găsim soluții in cele mai încrâncenate conflicte. Doar să folosim aceste resurse! GÂNDIREA CREATIVA ne ajută si in soluționarea conflictelor. http://www.humanitas.ro/humanit…/cum-sa-lecuiesti-un-fanatic

607906

Dominique Loreau, eseistă franceză, trăieşte de peste treizeci de ani în Japonia. A devenit cunoscută în întreaga lume odată cu bestsellerul său Arta simplităţii, vândut în sute de mii de exemplare.

Dominique Loreau propune o subtilă alianţă a eticii cu estetica, inspirată din filosofiile orientale, o apologie a simplităţii, care nu înseamnă, în ruptul capului, simplificare.

„Spaţiu, lumină şi ordine, iată de ce are nevoie omul ca să trăiască, pe lângă o farfurie cu mâncare şi un pat.“ – Le Corbusier


despre-arta-fericirii-25-de-lectii-pentru-a-invata-cum-sa-traiesti-fericit_1_fullsize

Pentru a fi fericit ai nevoie de bunăstare, de sănătate, de iubire, şi de câte şi mai câte, spunem adesea. Aşteptăm ca fericirea să ne fie dată din afară, de ceilalţi, de circumstanţe. Fericirea pare să fie astfel un viitor promis, o aspiraţie, niciodată o realitate. De aceea, o conştientizăm adesea de-abia după ce ne-a părăsit, mai mult ca pe un regret al volatilităţii sale.
Christophe André ne arată însă că fericirea este o artă, şi chiar o „ştiinţă”, fericirea se învaţă. În „lecţiile” sale despre fericire, fiecare având drept pretext un tablou celebru, autorul ne ajută să pătrundem calitatea ei simplă, ce se regăseşte în viaţa de zi cu zi. De la primii paşi ai copilului care descoperă lumea şi pentru care fiecare moment este un început de drum şi până la împăcarea cu sine de dinaintea morţii, nestematele fericirii se află la îndemâna noastră şi ţine numai de noi să le vedem şi să le culegem.

• 25 DE TABLOURI PENTRU A ÎNŢELEGE FERICIREA
• 25 DE LECŢII PENTRU A ÎNVĂŢA SĂ TRĂIEŞTI FERICIT

Nu ştiu să spun ce m-a atras către pictură: poate profesia mea de psihiatru, poate înclinaţia mea spre intimitate, poate interesul meu faţă de psihologie. Însă aş dori să vă provoc la această experienţă: uitaţi-vă la un tablou, priviţi-l în tăcere, lăsaţi pictura să vă vorbească, să-şi facă sălaş în voi. — Christophe André

„Fericit de a fi. De a fi ce? De a fi, pur şi simplu.” — Julien Green

Christophe André este medic psihiatru la Spitalul Sainte-Anne din Paris şi profesor la Universitatea Paris X, psihoterapeut. Alte titluri ale autorului francez: Cum să ne purtăm cu personalităţile dificile; Imperfecţi, liberi şi fericiţi; Seninătatea.


Advertisements