Povești de coaching

Cum ar arăta o viață în care să nu tânjești după concediu? Să-ți faci munca în flux, cu bucurie, entuziasm și relaxare. In coaching asta facem: deschidem ușa către noua ta viață.
Ready when you are.


Una dintre cele mai profunde revelații de la ‘Best of Me’ – Ateliere de descoperire și (re)creare personală, venită de la unul dintre participanți:
“Aleg Libertatea!
Siguranța mi-o construiesc!”eagle

Purtăm adesea în noi valori contradictorii: familie- profesie, sănătate – satisfacerea poftelor, greutate – ușurință, dinamism – așezare, libertate – siguranță, stabilitate – explorare, aventură – protecție, entuziasm – liniște și multe altele asemenea. Ele ne influențează deciziile și, de multe ori, ni le blochează sau amână indefinit. Nerezolvate și neintegrate aceste contradicții pot duce la conflicte și scindări interioare pe care, cel mai adesea, le amorțim (ca sa nu doară, sa nu tulbure) și le cărăm cu noi, chiar sub forma unor boli, kilograme în plus, dureri de spate, confuzie, procrastinare, lipsa de încredere în forțele proprii, demotivare, lene, blazare – nu le poți avea pe toate, spun unii.

Vestea bună este că, folosindu-ți imaginația și creativitatea (pe care da, le ai), chiar poți genera soluții la care nu te-ai fi gândit (cu mintea rațională). In asta constă puterea și frumusețea coaching-ului transformațional.

“Aleg Libertatea!
Siguranța mi-o construiesc!”

 


Acel moment în care descoperi ca ai în fata ta aur curat: un adolescent în pragul bacului trimis la coaching de părintii îngrijorați ca e demotivat și se joaca mult pe calculator. Încerci sa afli ce l-ar putea motiva iar el, odată cadrul susținător creat, te întreabă cu juma’ de glas:

aur“Dar totuși, care este sensul vieții? La ce bun toate astea? Tot ce faci în viata …”.
Iar apoi, cu teama de a nu suna ciudat și cu privirea ni jos, te întreabă:

“Cum sa fac, cum sa fac sa nu rămân … sa nu rămân … mediocru?”

What?! (Ai nimerit bine, îmi zic, îmi place sa lucrez cu oameni care cauta performanta și sensul).
“Si care este opusul mediocrului?” întreb, crezând ca va răspunde ‘performanta’. Nu! “Geniul!” vine răspunsul laser-sharp și privirea în sfârșit o întâlnește pe a mea.

De-aici încolo a fost ușor: doar l-am însoțit în descoperirea și recunoașterea comorii care este – un tânăr profund, creativ, sportiv, sensibil, vizionar, cu gândire globala, preocupat de Terra, de mediu, de cosmos, cu talent la desen si pictura, interesat de fizica și roboței. Pure gold.


 

“Se întâmplă uneori in viată să ai greutăți. Din ce in ce mai mari, din ce in ce mai multe, și ai impresia că nu se mai termină șirul de probleme. Uneori știi ce ai de făcut. Alteori știi ce e de făcut, dar oricât încerci, nu-ti iese. Uneori, nici măcar nu mai ai idei despre ce se mai poate face.
Asa eram și eu înainte să aleg să recurg la coaching-ul transformational-terapeutic practicat de Ligia.
Si s-a mai întâmplat ca exact atunci să apară o șansă profesională neașteptată, pentru care nu mă simțeam pregătită.

Asa că, mai mult ca oricând vroiam să mă pun pe picioare și să reușesc. Mai mult ca oricând vroiam să las depresia, fricile, traumele, eșecurile in urmă.


Si le-am lăsat, in mare parte. Poate nu te vindeci niciodată de tot de depresie, dar înveți să o controlezi, să nu te mai controleze ea pe tine. Pas cu pas, coaching-ul m-a ajutat să repar ceea ce singură nu mai puteam repara.

Nu știu încă dacă am profitat la maximum de șansa profesională, dar sunt aici, învățând, nu știu încă dacă m-am vindecat de mine, dar știu că am făcut un pas uriaș spre reușită și știu că acum soarta mea e din nou in mâinile mele.
Nici nu contează reușita finală. Important e că am încercat mai mult decât credeam că e posibil. Coaching-ul a ajuns la mine și m-a îndrumat spre un liman. Iar asta e tot ce contează.
Si mâine răsare soarele! De data asta, și pentru mine!”

 ~ Angela Pop, 40 de ani,

mama a doi copii, life-long learner, mai nou programator in formare.

“Sunt foarte încântat de rezultatele muncii tale cu Angela, a ajutat-o enorm.
A putut fi mult mai liniștită și mai puternică, și a trecut prin momente dificile la serviciu cu o cu totul alta atitudine, cu rezultate foarte bune.”

~ partenerul Angelei.


Lucrez cu oameni care îşi asumă creşterea şi care vor o schimbare conştientă. Cu oameni care înţeleg că schimbarea este un proces – uneori presărat cu elemente magice, revelaţii şi clicuri existenţiale – totuşi un proces. Schimbarea e în noi și în toate și doar acceptând-o, învățând să navigam cu ea, putem evolua și prospera.

Multă lume mă întreabă despre metoda Resonanz, aceasta fiind mai puţin cunoscută la noi. Metoda Kutschera-Resonanz® a fost creată și dezvoltată de Dr. Gundl Kutschera începând din 1974 si derivă din Programarea Neuro Lingvistică (NLP). De peste 30 de ani metoda este aplicată cu mult succes în domenii diverse – business, familie, sănătate, orientare profesională, sport de performanţă, dezvoltare regională şi interculturală – de cei peste 80 de antrenori ai Institutului Kutschera din Austria (http://www.kutschera.org/, http://www.kutschera.ro/).

Metoda Kutschera-Resonanz®, îmbină principii și practici de NLP (programare neuro-lingvistica) cu metode specifice emisferei drepte (desen, dans, muzică, improvizație, etc.). Are la baza teoria sistemică, hipnoza ericksoniană, trainingul mental, super-learningul și învățarea experienţială.

Coachingul Resonanz presupune să lași la o parte ce știi ca să descoperi ce știai dintotdeauna dar nu știai că știi  🙂

Pot spune că este o metodă blândă şi în acelaşi timp puternică şi ecologică.

Blândă prin faptul că se intră foarte puţin pe conţinut (detalii despre cine ce a făcut, de ce a făcut, cu cine, și cutare ce-a zis? etc.). Intervenţiile se desfăşoară în deplină siguranţă, într-un spaţiu securizat în care eşti permanent însoţit şi susţinut de coach.

Puternică prin faptul că se pot obţine transformări semnificative sau spectaculoase chiar după o singură intervenţie. Aşa se explică şi numărul relativ redus de sesiuni de lucru necesare (5 – 10 întâlniri) pentru a explora şi transforma aspectul problematic din viaţa persoanei care decide să înceapă demersul.

Metoda este una ecologică – respectă nevoile şi intimitatea persoanei implicate în procesul de coaching şi tine cont de complexul relaţional în care aceasta îşi desfăşoară existenţa.
La fel ca în medicina clasică se respectă principiul primum non nocere.

Transformarea are loc dinspre interior spre exterior. Se lucrează mult cu starea interioară a persoanei, observând apoi reverberaţiile, schimbările care au loc în mediul exterior ca urmare a transformărilor interioare. Intervenţiile sunt variate și holistice: implică fizicul, mentalul/raționalul, emoționalul și subconștientul. Subconștientul este văzut ca depozitar al unor prețioase resurse ce pot fi accesate și utilizate în viața de zi cu zi.

Lucrul cu metoda Resonanz este o formă de antrenament holistic ce implică toate părţile fiinţei.

Exerciţiile se adresează atât conştientului cât şi subconştientului. Majoritatea dintre noi ştie, de exemplu, ce nu ii face bine şi totuşi găsim adesea dificil să ne schimbăm un comportament, o convingere, un mod de a privi lucrurile.

De aceea este necesar şi util să ne adresăm şi părţii subconştiente, aici având loc transformările cele mai profunde şi cu efecte de durată.

Perioadele dintre şedinţele de coaching sunt foarte importante. Ele pot fi de o săptămână sau două săptămâni. În aceste intervale se developează şi se consolidează cu adevărat transformările declanşate prin intervenţia ghidată de coach în timpul sesiunii.

Advertisements