Coaching

Ligia_Cremene_Resume_2018

Conceptul de coaching își are originea în sport. Coachingul descătușează potențialul oamenilor cu scopul de a le maximiza performanțele și starea de bine. Ii ajută să învețe singuri și să se reinventeze, în cele mai solicitante situații.

Coachingul este un proces de învățare experiențială destinat depășirii obstacolelor interioare ce stau în calea reușitei (neclaritate, îndoială, teamă, convingeri limitative, etc.). Se concentrează asupra posibilităților viitoare și a luării de decizii.

In prezent, în Europa, exista peste 1.000 de companii dedicate coaching-ului și peste 10.000 de persoane care îndeplinesc rolul de coach în afaceri, educație, sănătate, organizații caritabile, departamente guvernamentale și orice altă activitate imaginabilă. Se oferă doctorate și diplome în coaching într-o serie de universități și școli de afaceri.

Oameni din întreaga lume își dau seama de limitările lor și știu că e nevoie să-și adapteze modul de gândire și întreaga ființă dacă doresc ca ei, comunitatea și organizația din care fac parte să prospere într-o lume în continuă schimbare.

Putem să renunțăm la cuvântul coaching sau să adaugăm termeni noi celor existenți: consiliere, facilitare, împuternicire, mentorat, sprijin, ghidare, psihoterapie. Aplicarea acestora diferă într-o oarecare măsură dar există și suprapuneri: deși e posibil să fie exprimate diferit, au în comun principiile fundamentale ale conștientizării și responsabilizării.

Conștientizarea și responsabilizarea sunt înțelese aici cu sensul creator nu cel moralizator. In sens creator, a fi responsabil înseamnă a-ți dezvolta capacitatea de a genera răspunsuri la situații de viață și a ști că-ți poți alege tipurile de răspuns, acțiunile sau chiar gândurile asupra cărora stăruiești (being response-able). Conștientizarea se referă în primul rând la identificarea și asumarea propriilor resurse, la înțelegerea felului în care funcționezi, la cunoașterea contextului și a opțiunilor pe care le ai.

Coaching = conștientizare = educație = recreare

Coaching-ul și politicile publice

Coaching-ul este folosit cu rezultate pozitive în acțiuni cu impact social prin prisma beneficiilor pe care le are educarea oamenilor ajutându-i să-și cunoască resursele, să identifice oportunități, să aibă mai multă încredere în ei înșiși, să-și asume o mai mare responsabilitate pentru propria sănătate, educație și prosperitate.

In vremuri de criză, de frământări și schimbări majore, oameni de la toate nivelurile suferă din cauza incertitudinii și a nesiguranței.

Practicanții coachingului îi pot ajuta pe oameni să se elibereze de numeroasele temeri care le limitează capacitatea de a rămâne flexibili și suficient de receptivi pentru a face față unor vremuri schimbătoare, cu evenimente neașteptate. Nevoia de a dobândi lucrurile pe care le facilitează coachingul este prezentă în fiecare instituție, corporație, școală și structură socială.

„Practicanții coachingului îndeplinesc același rol ca moașele care facilitează nașterea unei noi ordini sociale, una în care compasiunea pentru toți oamenii, grija față de toate formele naturale și față de planetă formează tema fundamentală.” ~ Sir John Whitmore (World’s no. 1 coach)


Poți fi propriul tău coach.

Procesul de coaching îţi oferă cadrul şi instrumentele prin care să-ţi asculţi şi să-ţi urmezi chemarea interioară, să-ţi descoperi talentele, abilităţile şi valorile. Prin explorarea convingerilor, conştiente şi inconştiente, poţi să-ţi dai seama ce te ghidează sau te blochează în viaţă iar asta te va ajuta să iei decizii mai uşor.

Prin coaching conștientizezi și îți asumi responsabilitatea pentru ce ține de tine, îți construiești și consolidezi încrederea în tine, îți găsești, regăsești și menții motivația. Elimini blocaje și găsești soluții, identifici oportunități. Ajungi la echilibru mental și emoțional, îți menții sănătatea. Ești propriul tău stăpân.


Schimbarea e o artă pe care şi tu o poţi stăpâni.

Oamenii mă întreabă uneori: de ce să mă schimb? Nu ar trebui să mă accept așa cum sunt? (ăsta e trendul, nu?) Sau invers: păi dacă mă accept așa cum sunt atunci nu mai vreau să mă schimb, nu? Da și nu.

Inclusiv faptul de a te accepta așa cum ești implică o schimbare – a trece de la neacceptare la acceptare, și asta nu e puțin lucru.
Apoi, paradoxal, acceptându-mă așa cum sunt îmi permit să mă schimb.
Pentru că schimbarea e în toate, e și în noi, trebuie doar să o acceptăm. Cu încredere și naturalețe.

 light


Coachingul e pentru oameni care nu mai vor să repete modele distructive în viețile lor.

De trăit se poate trăi oricum. Coachingul e pentru oameni care vor performanţă şi echilibru, în toate domeniile vieţii lor: profesie, relaţii, sănătate. Coaching-ul e pentru oameni care vor să se bucure de viaţă.

Untitled design


Coaching transformațional

Multă lume mă întreabă despre metoda Resonanz, aceasta fiind mai puţin cunoscută în România. Metoda Kutschera-Resonanz® a fost dezvoltată de Dr. Gundl Kutschera începând din 1974 și derivă din Programarea Neuro Lingvistică (NLP). De peste 30 de ani metoda este aplicată cu mult succes în domenii diverse – business, familie, sănătate, orientare profesională, sport de performanţă, dezvoltare regională şi interculturală – de cei peste 80 de antrenori ai Institutului Kutschera din Austria (http://www.kutschera.org/, http://www.kutschera.ro/).

Metoda Kutschera-Resonanz® este o metodă blândă şi în acelaşi timp puternică și ecologică.

Blândă prin faptul că se intră foarte puţin pe conţinut (detalii despre cine ce a făcut, de ce a făcut, cu cine, și cutare ce-a zis? etc.). Intervenţiile (de obicei mind-body techniques, nu doar conversație) se desfăşoară în deplină siguranţă și confidențialitate, într-un spaţiu în care eşti însoţit şi susţinut de coach.

Puternică prin faptul că se pot obţine transformări semnificative sau chiar spectaculoase după o singură intervenţie. Aşa se explică şi numărul relativ redus de sesiuni de lucru necesare (5 – 10 întâlniri) pentru a explora și transforma aspectul problematic din viaţa persoanei care decide să înceapă demersul.

Metoda este una ecologică prin faptul că respectă nevoile și intimitatea persoanei implicate în procesul de coaching şi tine cont de complexul relaţional în care aceasta îşi desfăşoară viaţa.
La fel ca în medicina clasică se respectă principiul primum non nocere.

Se lucrează mult cu starea interioară a persoanei, observând apoi reverberaţiile, schimbările care au loc în mediul exterior ca urmare a transformărilor interioare. Intervenţiile sunt variate si holistice: implică fizicul, mentalul/raționalul, emoționalul și subconștientul. Subconștientul este văzut ca depozitar al unor prețioase resurse ce pot fi accesate și utilizate în viata de zi cu zi.

Lucrul cu metoda Kutschera-Resonanz® este o formă de antrenament holistic ce implică toate părţile fiinţei.

Exerciţiile se adresează atât conştientului cât şi subconştientului. Majoritatea dintre noi ştie, de exemplu, ce nu ii face bine şi totuşi este adesea dificil să ne schimbăm un comportament, o convingere, un mod de a privi lucrurile. De aceea este necesar şi util să ne adresăm şi părţii subconştiente, aici având loc transformările cele mai profunde şi cu efecte de durată.

Perioadele dintre şedinţele de coaching sunt foarte importante. Ele pot fi de o săptămână sau zece zile. In aceste intervale se developează şi se consolidează cu adevărat transformările declanşate prin intervenţia ghidată de coach în timpul sesiunii.


Technici utilizate: coaching cognitiv-comportamental, coaching sistemic, NLP (Neuro-Linguistic Programming), metoda Kutschera-Resonanz®, EFT (Emotional Freedom Technique), EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing), coaching socratic, hipnoza ericksoniană, terapie prin artă.

Advertisements